Wat is dry needling?


Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een 'droge' (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn 'triggerpoints' en is geen 'energie' behandeling.

Dry needling is een therapie die met uitstekende resultaten ingezet kan worden. Na een uitgebreide intake en lichamelijk onderzoek kan in overleg met de patient besloten worden de behandeling in te zetten. Er moet voldoen worden aan de geldende criteria Dry Needling.

Ook kaakklachten, hoofdpijnklachten, migraine en uiteraard sport- en andere spierblessure pijnklachten hebben goede resultaten met Dry Needling. Rogier van Luijk is geregistreerd in het register Dry Needling Nederland en is bevoegd alle behandelingen - ook kaak, hals, totale wervelkolom - uit te voeren.

Jacqueline van Faassen is (2015) in opleiding.

Lees meer (PDF download)

Voor meer informatie over dry needling kijk op www.dryneedling.nl