Het Mulligan concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Toepassing van het Mulligan concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen.

Brian Mulligan, erkent fysio- en manueeltherapeut in Wellington Nieuw Zeeland ontdekte dat menig gewrichtsklacht veroorzaakt wordt door een "positiefout" of "ontsporing" van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar. Het "repositioneren", waardoor de ontsporing in het gewricht wordt opgeheven kan een opmerkelijk snel herstel te zien geven, zelfs als klachten al jaren lang bestaan. De methode is een samenspel van therapeutische handelingen en gelijktijdig door de patiënt uit te voeren actieve bewegingen. Zelfwerkzaamheid van de patiënt in de vorm van "huiswerkoefeningen" is noodzakelijk om zo snel mogelijk te komen tot een optimaal resultaat.

Toepassing van de methode vindt slechts dan plaats, indien is voldaan aan Mulligan's belangrijkste stelregel: de manuele interventie van de therapeut moet 100% pijnloos zijn. De techniek wordt door de therapeut samen met de patiënt tijdens een actieve beweging uitgevoerd. Dit is niet pijnlijk voor de patiënt! Wordt hieraan niet voldaan, dan is deze behandelmethode niet geschikt om betreffende klacht te behandelen volgens het Mulligan-concept.