Wat is sportfysiotherapie?
Sportfysiotherapie is een specialistische behandeling in de fysiotherapie. Sportfysiotherapie richt zich op het voorkomen, voorlichting en de behandeling van sportblessures en de coaching en adviezen bij trainingsopbouw. De kennis van de werking van het menselijk lichaam tijdens sport is de kwaliteit van de sportfysiotherapeut. Zo kan de sportfysiotherapeut de blessure of de vraag hoe blessures te voorkomen goed beoordelen, behandelen en adviseren.
Bij sportfysiotherapie gaat het niet alleen om topsport. Elke vorm en elk niveau van sport en is toegankelijk voor de sportfysiotherapeut. Of je jong of oud bent, als je graag sport of je wilt juist in beweging komen, dan is de sportfysiotherapeut een uitkomst. Kies de goede sportieve aanpak, kies voor sportfysiotherapie!
Wat doet de sportfysiotherapeut?
Tijdens de intake worden de oorzaken en gevolgen van de blessure of de sport doelvragen geïnventariseerd. Maar ook kun je de sportfysiotherapeut bij de sportvereniging vinden, op het veld of bij de training. De therapeut inventariseert het ontstaan van de blessure en jouw gezondheidstoestand. Röntgenfoto’s, MRI’s of andere scans kunnen daarbij van belang zijn. Samenwerking met sportartsen, chirurgen, sportmasseurs en ook met trainers zijn daarom van belang. Op deze manier kan de sportfysiotherapeut goed beoordelen waar en hoe en wat er gedaan moet worden.
Wij kijken welke trainingsvormen, welke oefenvormen en in welke verhoudingen gewerkt moet worden om te voorkomen dat de blessures opnieuw optreden of juist om blessures preventief te benaderen. Kracht- en conditietesten en hoe jouw lichaamsbouw is, zijn van doorslaggevend belang om een goed behandelplan en een goed sportadvies uit te kunnen brengen. In overleg kun je ook advies over voeding krijgen.
Waarom sportfysiotherapie?
- Omdat we in Fysiotherapie Dieze Oost ook sportliefhebbers zijn;
- We jou kunnen begeleiden met onze know how wat ons lichaam nodig heeft om gezond te kunnen sporten;
- Omdat we bij Fysiotherapie Dieze Oost adequaat handelen om blessure vrij te kunnen bewegen zoals jij dat wilt en kunt. We kijken naar jouw specifieke mogelijkheden;
- Jacqueline van Faassen en Rogier van Luijk zijn zelf enthousiast actief in de sport en beweegprogramma’s;
- We zijn als praktijk ook verbonden met voetbalvereniging Uluspor te Zwolle, beweeg- en sportprogramma’s voor vrouwen, sport- en beweegprogramma’s bij reintegratie in werk en maatschappij en uiteraard actief in de individuele begeleiding van vele (top)sporters en sportblessures.
Wat is revalidatie fysiotherapie?
Revalidatiefysiotherapie richt zich op het herstellen van complexere functies zodat je jouw activiteiten weer zoals voorheen kan oppakken. Regelmatig is er sprake van een multidisciplinaire aanpak. Bijvoorbeeld met de ergotherapeut, (klinisch) psycholoog, verpleegkundige, revalidatiearts en thuiszorg.
Ook door middel van personal coaching en actieve revalidatie werk je naar het best haalbare niveau om zelfstandig en optimaal te kunnen functioneren. Na een grotere blessure, ongeval, hersenletsel of operatie is revalideren dus heel belangrijk.
Wat zijn indicaties voor revalidatie fysiotherapie?
Revalidatiefysiotherapie wordt naast postoperatieve trajecten ook ingezet bij chronische aandoeningen zoals COPD, hartklachten, diabetes en neurologische klachten. Aangeboren en ook verworven hersenletsel zoals een herseninfarct of hersenletsel na een ongeval behoren daarbij.
In onze praktijk zijn we gericht op de eerste lijn patiënten. Dat wil zeggen vanuit de thuissituatie en in de praktijk komende patiënten. Bijvoorbeeld als je thuis komt na een operatie of na een periode in het revalidatiecentrum en de revalidatie voortgezet dient te worden. Om te oefenen, verder te trainen, begeleiden en voorlichting te geven. Revalideren om te zorgen dat je optimaal je dagelijkse activiteiten, (aangepaste)sport en (aangepast)werk kunt doen.
Wat is het verschil tussen sportfysiotherapie en revalidatie fysiotherapie?
Sportfysiotherapie richt zich met name op sporters die kampen met blessures óf mensen die willen starten met opbouwen van een sport. Revalidatiefysiotherapie richt zich op oefenen van het reeds behaalde niveau en trainen naar een beter resultaat na een operatie, ongeval of bij chronische aandoeningen.
Wat kan ik verwachten van revalidatie therapie?
Tijdens de intake worden alle van belang zijnde aspecten, rapportages en de oorzaken en gevolgen van de klachten geïnventariseerd. In onze praktijk fysiotherapie Dieze Oost kun je daarom een compleet en kwalitatief hoogstaande en duurzame behandeling verwachten. De behandeling duurt meestal een half uur maar kan soms meer tijd in beslag nemen. De fysiotherapeut bespreekt dit samen met jou.
Welke klachten zijn te behandelen met revalidatie fysiotherapie?
- Sportblessures; klachten die tijdens of na het sporten optreden;
- Vragen over sport, opbouw van trainingsschema's;
- Personal sport coaching- preventief en curatief;
- Heup-, knie- en enkelklachten;
- Nek-, schouder- en armklachten;
- Revalidatie na een ziekenhuisopname i.v.m. hart- of longklachten of na een beroerte;
- Revalidatie na operatie van gewrichten, botten of spieren;
- Revalidatie na ontslag uit het revalidatiecentrum.
Wat zijn de kosten bij sport- en revalidatie fysiotherapie?
De vergoedingen van de therapie zijn afhankelijk van de door jouw gekozen zorgverzekering. Fysiotherapie Dieze Oost heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Behandelingen worden vergoed vanuit het aanvullende pakket in de zorgverzekering. Voor de tarieven verwijzen we naar de knop ‘tarieven’ in het hoofdmenu.
Ervaringen en reviews van sport / revalidatie fysiotherapie
Komt nog indien aanwezig.